WhatsApp
PAYLAŞ
KAYDIR

SIK SORULAN SORULAR

İletişim formu doldurmadan önce hakkımızda ve sık sorulan sorular bölümünde, aradığınız sorunun cevabını bulamadığınıza emin olunuz.

SIK SORULAN SORULAR

KKTC'de Gayrimenkul Satın Alma Prosedürleri Nelerdir ?

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde gayrimenkul satın almak

KKTC’de mülk satın almak, yasalara ve yasal prosedürlere aşina olmayan kişiler için karmaşık ve yorucudur.

Satın alma prosedürü

Gayrimenkul neleri kapsar?

Adanın bölünmesinden sonra, 1974’te Kuzey Kıbrıs kendi kurallarını ve düzenlemelerini geliştirdi ve devir prosedürleriyle ilgili olarak Kıbrıslı Türkler tarafından farklı bir yasal sistem oluşturuldu. Açıklanması gereken ilk ve öncelikli konu, bugün KKTC’de bulunan çeşitli tapu çeşitleridir. 

Gayrimenkul alımına ilişkin vergiler

Bu vergilerle yapılan her türlü mülk satış ve alım işleminde dört ana vergi vardır:


Sermaye Kazanç Vergisi

Vergi Dairesine ödenecek Sermaye Kazanç Vergisi (Stopaj) genelde Satıcı tarafından ödenecektir, Ancak bunlar Taraflarca her zaman Satılık Sözleşmede ekspres bir madde ile değiştirilebilir.

Vergi Dairesi, Satış Sözleşmesinin bir nüshasının bir nüshanın devredilmesinden önce sunulmasını ister. Ardından, mülkün değerlendirilen değerine dayanan Sermaye Kazanç Vergisi’ni hesaplar ve bu da % 4’tür.


KDV

Vergi Dairesi, Satış Sözleşmesinin bir nüshasının bir nüshanın devredilmesinden önce sunulmasını ister. Daha sonra KDV, mülkün Sözleşme değerine dayanarak hesaplanır ve şu an% 5’tir.

KDV’nin ödenmesi, işlemin KDV’ye tabi olup olmadığına bağlıdır.

Bu, Satıcının (malın mülkiyetine, mülkiyet hakkına sahip olan şahsa mülkün yalnızca sözleşmeye mülkiyetinde veya mülkiyetinde olmaması) Vergi Dairesi tarafından bir “Profesyonel Satıcı” (ticaretin nitelikli olup olmadığı) olduğu kabul edilir kar). Satıcı, bir Profesyonel Satıcı olarak kabul edilirse, işlem KDV’ye tabi olmayacaktır.


Transfer ücreti

Tapu devri gerçekleşmeden hemen önce Tapu Sicil Müdürlüğü’ne ödenecek Ücretler genellikle alıcı tarafından ödenir ve şu an mülkün değerlendirilmiş değerinin% 6’sından % 3’üne düşürülmüştür.

Tapu Müdürlüğü mülkiyet değerini değerlendirmek için tapu devrinden önce Sözleşmeyi görüşür ve değerlendirilen değere dayanarak Transfer Ücreti’ni hesaplar.


Damga vergisi

Vergi Dairesine ödenecek ve mülkün sözleşme bedeli üzerinden hesaplanan Damga Vergisi. Genel olarak Damga Vergisi, Alıcı tarafından ödenecektir, ancak bu Taraflar tarafından her zaman Satılık Sözleşmedeki ekspres bir madde ile değiştirilebilir.

Tüm Satış Sözleşmesi, imzalandıktan sonraki 21 gün içinde İlçe Tapu Dairesinde tescil edilmek zorundadır ve kayıt işlemi yapılmadan önce Damga Vergisi’nin% 0,5 oranında ödenmesi zorunludur.

 

Avukatlık hizmetlerinin genel ilkeleri şunlardır:

  1. a) Satıcı, gayrimenkulün tescilli mülk sahibi olduğu teyit etmek için ilgili Tapu Dairesinde arazi kayıt araştırması yapacak, mülkün herhangi bir avukatlık, ücret ya da taahhütten arınmış olacağını; Belgeleri inceleyecek ve ilgili inşaat ruhsatlarının, inşaat izin ve onaylarının elde edildiğini kontrol edecektir.
  2. b) Haklarınızı ve çıkarlarınızı korumak için Avukat satış şartlarını, tamamlanma tarihlerini, ödeme planını ve her iki tarafın demirbaş ve teçhizatlarını, sorumluluklarını ve varsayılan cezalar ile tazminat hükümlerini tanımlayan özel şartlar uyarınca bir Satış Sözleşmesi hazırlar .Sözleşme size ve satıcınıza gözden geçirilmek üzere verilecektir ve her iki tarafın içeriklerden memnun olması durumunda sözleşme imzalanacaktır.
  3. c) Avukat, araştırmanın sonuçlarından memnun olduğunda sözleşme imzalanır ve değiştirilirse, Bölge Tapu Dairesine Sake Sözleşmesini kaydettirmeye devam eder. Sözleşmenin imzalanmasından sonraki 21 gün içinde Tapulu Belediye Mülkünde gayrimenkul alımına ilişkin tüm satış sözleşmelerinin tescili ve mülk değerinin% 0,5’i oranında ödenmesi zorunludur. Sözleşmeyi kayıt altına almanız, mülkünüzün satılmasına veya üçüncü bir kısma aktarılmasına ve müteakiben verilecek borcun mala konulmasına karşı korunmanıza yardımcı olur.
  4. d) KKTC yasaları uyarınca KKTC dışında yaşayan Vatandaşlar, mülkün yalnızca bir konuttan oluşması koşuluyla, her evde en fazla 5 dönüm alana kadar tek bir mülkiyet hakkına sahip olma hakkına sahiptir ve bu mülkiyet devir zamanı (bir şirket kurmadığınız veya yerel bir şahsa güvenmediğiniz sürece)tamamlanır.  Türkiye Cumhuriyeti Kuzey Kıbrıs’ın (KKTC) Taşınmaz Mal Edinimi ve Uzun Vadeli Kiralama (Yabancılar) Kanunu (KKTC), KKTC dışındaki her vatandaşın, kendi adlarına kayıtlı mülkiyet unvanı almadan önce KKTC Bakanlar Kurulu’ndan Satın Alma İzni almasını şart koşmaktadır. Avukat sizin adınıza bir satın alma izni başvurusu yapacak ve başvurunuz tamamlanıncaya kadar başvuruyu takip edecektir.
  5. e) Bakanlar Kurulu, arazi aramalar, askeri aramalar ve göçmenlik yetkilileri aramalarını içeren ilgili araştırmaları yapacaktır. Bakanlar Kurulu’nun, iyi karakterden ve sabıka kaydı bulunmadığından emin olması gerekmektedir.. Bunların tatmin edici olması koşuluyla satın alma izni verilecektir. Avukat iznini verdikten sonra size bildirecek ve gerekli arazi kayıt defteri değerleme formlarını dolduracaktır. Bitirme vade vergileri ödenecek ve Avukat, daha sonra tapuyu isminize devretmeye teşvik edecektir.

Satın alma izninin alınması uzun süren bir işlemdir ve iki yıla kadar sürebilir ancak bu sözleşme değiştirildiğinde yeni mülkünüze sahip olamayacağınız anlamına gelmez.

KKTC’DE MÜLKİYET SATIN ALMADA SIKÇA SORULAN SORULAR

KKTC vatandaşı değilim, ancak KKTC’de iki mülk satın almak istiyorum. Bunu nasıl yapabilirim?

İki mülk için satış sözleşmesini adınıza imzalayabilirsiniz; Ancak, bir mülkün satın alınması izni için başvuruda bulunabilir ve mülkün tek bir mülkiyet hakkına sahip olabilirsiniz. Bu nedenle, mülkiyet hakkına sahip olmak ve mülkiyetini sizin menünüzde tutmak için bir adayı (bu kişi arkadaşınız veya akrabanız veya tanıdığınız ve güvendiğiniz birisi olmalıdır) bulmanız veya bir KKTC şirketini kurmanız gerekir. .Lütfen daha güvenli bilgi için avukatınıza danışın.

Eşim ve ben birer mülk satın alabilir miyim?

Hayır. Karı koca bir hane olarak sayılır ve mevcut mülk kısıtlamaları hane başına bir mülktür.

Satın alma izni süreci ne kadar sürer ve bunun ne gibi bir önemi vardır?

Bu işlem biraz zaman alabilir – şu andaki tahminler yaklaşık iki yıldır. Süreç, Tapu Sicili, Göçmenlik ve Askerlik alanlarından yapılmaktadır. Lütfen satın alma izni almak için ülkenizden bir Ceza Kayıt Bürosu Bilgilendirme Raporu hazırlamanız gerektiğini unutmayın.

Mülkümün içine geçmeden önce satın alma iznimi beklemem gerekiyor mu?

Hayır. Mülkünüz tamamlandıktan sonra, mülkünüze el koyup taşınabilirsiniz. Sözleşmeler taraflar arasında değiştirildikten ve Tapu Dairesine kaydedildikten sonra, maddi menfaat ve sözleşme haklarını kazanacaksınız. Sözleşmeyi kayıt altına almanız, mülkünüzün satılmamasından veya üçüncü bir kısma aktarılmasından ve müteakip konutlara mülke konulmasından korunmanıza yardımcı olur.

Satın alma iznimi almadan önce mülkümü satabilir miyim?

Bu, sözleşmeli satış şartlarına bağlıdır. Avukatınız mülkiyet hakkını almadan önce satmanıza izin veren bir madde eklemek için satıcı ile görüşebilir. Avukat, sizinle satıcı arasında ve sözleşme kapsamındaki tüm hak ve yükümlülüklerinizi yeni alıcıya atayan yeni alıcılar arasında imzalanacak bir sözleşme hazırlar.

Satın alma işleminde hangi vergilerin ödenmesi gerekiyor ve bunlar ne zaman ödenecek?

Sözleşme tarihinden 21 gün önce ödenmesi gereken damga vergisi hariç vergiler, satın alma izninizin verilmesinden ve tapuların adınıza transfer edildikten sonra genellikle  işlem bitiminde ödenecektir. Bununla birlikte, bazı satıcılar mülkün teslim tarihi itibariyle satış fiyatından KDV ödenmesini istemektedir.

Vergi oranları şu şekildedir:

  • Tapu Sicili Transferi Ücreti-3%
  • Vergi% 5
  • Damga Vergisi-0.5%

KKTC'de İkametgah ve Vatandaşlık Nasıl Alınır?

KIBRIS TÜRK CUMHURİYETİ’NDE İKAMET

Avrupa Birliği yasaları ve düzenlemeleri KKTC’de uygulanmadığından; Avrupa Birliği vatandaşları hala yurttaşlık prosedürünü diğer uyruklular gibi takip etmek zorundadır. AB Vatandaşları için KKTC’de ikamet etme ve çalışma hakkı yoktur.

Bir kişi KKTC’ye girdiğinde, pasaportu giriş limanında damgalanır ve bu kişinin çalışmadan turist vizesi (genellikle üç ay) ile belirtilen süre boyunca KKTC’de kalmasına izin verilir. Bu sürenin bitiminde, o kişinin KKTC’den ayrılması gerekir aksi halde ağır cezalarla karşı karşıya gelir.  Bu nedenle turist vizesinden daha uzun süre kalmak isteyen şahıslar ikamet izni için başvurmalıdırlar.  Bunu elde etmek için ilk başvurulacak yer yerel polis karakolunun göç departmanıdır. Polise aşağıdaki belgeleri vermeniz gerekecek:

  • Orijinal pasaport ve fotokopi
  • Adınıza mülkiyet adına tapu var ise, tapu (orijinal) ve fotokopi. Satış Sözleşmesi uyarınca bir mülk satın aldıysanız, ancak mülke tapu alma hakkınız yoksa, Satış Sözleşmeleri (orijinal) ve fotokopi. Kiralanmış konaklama yerinde yaşıyorsanız Kiracılık Anlaşması (orijinal) ve fotokopi.
  • Köyünüzde oturduğunuzu söyleyen yerel köy muhtarınızdan bir mektup alınmalıdır. Bu mektubun adı Ikametgah Belgesi’dir.Muhtarınızı genellikle, yerel belediye binasında veya postaneye yakın köyün merkezinde bulabilirsiniz.
  • Kendinizi KKTC’de çalışmadan kendinizi desteklemenizi sağlayacak yeterli miktarda veya düzenli geliri olan bir KKTC banka hesabına sahip olduğunu gösteren banka belgeleri.
  • 2 pasaport fotoğrafı
  • 6 TL pullar (Damga Pulu Türkçe) (gerekli miktar sürekli değişiyor, dolayısıyla yanınızda fazladan pul bulundurmalısınız).

Ardından polis sizi Lefkoşa Devlet Hastanesine veya bir sağlık testi için bu işi yapmak üzere ruhsat almış bazı kliniklere sevkedecektir. Testlerle, HIV, hepatit ve TB gibi bulaşıcı hastalıkları kontrol edilecek. Sağlık testinizi yaptıktan sonra, sonuçları  açmadan Lefkosa’daki göçmenlik bürosuna ikamet iznini pasaportunuza damgalaması için götürün. Göçmenlik bürosuna Muhaceret Dairesi adı verilir.

Oturma izninin size yalnızca KKTC’de yaşamanıza izin verdiğini dikkate almak önemlidir. Size çalışma veya KKTC’de bir iş kurma hakkı vermez. Bunları yapmak için bir çalışma izni veya bir iş kurmak için izin gerekecektir. Oturma izni 1 yıllık bir süre için geçerlidir. Her yıl aynı prosedür izlenerek yenilenmelidir (hastane kontrolü hariç).

18 yaşın altındaki çocukların ikamet izni istemediğini lütfen unutmayın. Bu sadece yetişkinler için geçerlidir. Bu nedenle, KKTC’ye taşınan ailelerin, ailenin yetişkin üyelerine ikamet başvurusunda bulunmaları yeterlidir. KKTC’de bir çocuğu doğuran vatandaş olmayan kimseler, çocuğun doğumunun menşei olan ülkesinin elçiliğine veya konsolosluğuna bildirimde bulunup buna dair mektup aldıktan sonra elçilik veya konsolosluk görevlerini yerine getirmek için çocuklarının doğumlarını kaydetmek için yaşadıkları bölgedeki Kaymakamlık’a başvurmaları gerekecektir.

KKTC vatandaşı olmak daha karmaşıktır. Vatandaşlık, annesi veya babası bir Kıbrıslı Türk olan veya bir Kıbrıslı Türk’le evli olan kişilere verilir. Şu anda parlamentoda, yabancı uyrukluların KKTC’ye 10 yıl ikamet ettikten sonra KKTC vatandaşı olmalarına izin verecek yeni bir kanun çıkmıştır.

Konutun en az 125.000 EUR değerinde olması gerekiyor.

 

KKTC'de Bulunan Koçan Tipleri Nelerdir?

  • Türk Tapu: 1974 öncesi Kıbrıs Türk'üne ait olan arazi üzerine yapılmış gayrimenküllere verilen tapudur.

 

  • Eşdeğer Tapu: 1974 öncesi Kıbrıs Rumuna ait olup güney kıbrıs'ta karşılığı olan arazi üzerine yapılmış gayrimenkullere verilen tapudur.
  • Tahsis Tapu: Barış harekeatı sonrasın mücahit,şehit ve Türkiye Cumhuriyeti'nden davet edilen kişilere bedelsiz olarak verilen araziüzerine yapılmış gayri,menkullere ait tapu türüdür.

KKTC'de Gayrimenkul Satın Alırken Ödenmesi Gereken Vergiler Nelerdir?

KKTC'de emlak satın alırken ödenen 4 farklı vergi vardır.

 

  • KDV (Katma Değer Vergisi): Bu vergi aksi anlaşılmadığı sürece alıcı tarafından %5 olarak ödenir. Eğer satıcı profosyonel kar amacı güden bir firma değilse ikinci el arazi ve konut alımlarında KDV ödenmez.

 

  • Tapu Devir Harcı: Aksi anlaşılmadığı sürece %6 olarak alıcı tarafından ödenir. Ancak alıcı kar amacı gütmeyen amatör bir alıcı ise hayatında sadece 1 defaya mahsus %50 indirimli olarak %3 tapu devir harcı ödeyebilir. Sonraki satın alımlarda ise tapu dairesinin onayladığı bedel üzerinden %6 oranında vergi ödenir.

 

 

  • Stopaj: Bu vergi satıcı tarafından ödenir. Satıcı kar amacı güden bir firma ise %4 oranında kar amacı gütmeyen bir amatör bir satıcı ise %2.8 oranında vergi ödenir. Kar amacı gütmeyen amatör satıcılar hayatlarında 1 kez olmak kaydı ile bu vergiden muaf olurlar.

 

  • Damga Pulu: İleri tarihli teslimi olan bir projeden konut satın alınması durumunda satış sözleşmesi tapu dairesine kaydedilir. Böyle bir durumda sözleşmedeki satış bedelinin %0.5'i oranında pul ücreti vergi dairesine ödenir. Böylece alıcının mülkiyet hakkı yasallık kazanmış olur.
  • Hibe yoluyla devirlerde farklı vergiler uygulanır. Anne ve babadan evlada hibe %0.2, Eşden eşe hibe %0.4, Dededen toruna hibe %0.4 + maliyeye stopaj ödenir.

 

01.
Copyright © 2024 Codeallads. Her Hakkı Saklıdır.
ÜSTE ÇIK